Kombucha och hälsa

KOMBITCHA kombucha with an attitude born in Bagarmossen Sthlm
Vissa av smaksättningarna på KOMBICHA bidrar med fler nyttiga ämnen, t.ex. gurkmeja som innehåller curcumin.

Kombucha har visat sig ha antimikrobiella, antioxidativa, leverskyddande och cancerförebyggande egenskaper i studier på möss och råttor. Motsvarande studier har ännu inte genomförts med människor men kombuchadrickare har uppgett att de fått olika hälsoeffekter av drycken, bl.a. sänkt kolesterolnivå, sänkt blodtryck, minskade inflammatoriska och reumatiska problem, viktminskning, bättre immunförsvar, förbättrad aptitreglering och förbättrad matsmältning.

De rapporterade hälsoeffekterna kommer troligen av att kombucha innehåller många nyttiga ämnen:

  • ett antal olika organiska syror inklusive ättiksyra, glukonsyra, glukuronsyra, citronsyra, mjölksyra och 14 st aminosyror
  • vitaminerna B1, B2, B6, B12 och C
  • mineraler
  • polyfenoler (som är antioxidanter)
  • DSL (D-sackarinsyra-1,4-lakton) som är en enzymhämmare som hjälper kroppen ”detoxa”, alltså utsöndra gifter.

En del av de här ämnena finns  i teet från början och andra produceras under jäsningsprocessen av de snälla bakterierna (Acetobacter, Gluconobacter, Gluconacetobacter m.fl.) som som ingår i kombucha.

Källa:

Jayabalan, R., Malbaša, R. V., Lončar, E. S., Vitas, J. S. and Sathishkumar, M. (2014), A Review on Kombucha Tea—Microbiology, Composition, Fermentation, Beneficial Effects, Toxicity, and Tea Fungus. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 13: 538–550. doi:10.1111/1541-4337.12073