Vanliga frågor om Kombucha

Vad är kombucha?KOMBITCHA kombucha with an attitude born in Bagarmossen

Kombucha är en levande dryck med urgamla anor och framtiden för sig.  Tillverkningsprocessen påminner om den för torr cider men istället för äppelmust börjar en med ekologiskt sött te. Förutom jäst innehåller kombuchakulturen snälla bakterier som konverterar alkohol till nyttigheter. Det är därför kombucha inte blir en rusdryck som öl, vin och cider normalt blir. Den färdiga drycken har lågt sockerinnehåll och en uppfriskande syrlig smak – ett fantastiskt tillskott till dryckesmenyn för dem som inte vill ha sockerdrycker eller rusdrycker!

Varifrån komer kombucha?

Kombucha sägs enligt vissa källor ha en historia på över 2200 år och om den inte hade varit så god och speciell hade den säkert inte överlevt så länge. Dryckens rykte som ”hälsoelixir” har säkert hjäpt till också (se mer om detta nedan). Från sitt ursprung, troligen i norra Kina, har den spritts över världen. Den har varit trendig i USA i ett antal år nu och har därför blivit det även i Sverige.

Är kombucha hälsosamt?

I myterna om kombucha sägs det ha använts som hälsodryck och i vissa sammanhang kallats ”odödlighetselixir”. I vilken utsträckning det faktiskt har fungerat vet vi inte, förutom det uppenbara att det inte tycks ha gett någon evigt liv.

Ur ett vetenskapligt perspektiv är det inte fastställt att kombucha har positiva hälsoeffekter på människor och om det blir det i framtiden så kommer det att dröja många år av forskning innan det sker. Detsamma gäller för vattenkefir. Därför lovar inte vi att du får några hälsoeffekter av kombucha eller vattenkefir, men du gör garanterat ett hälsosamt val om du väljer en dryck från KOMBUCHERIET istället för sockerläsk eller rusdrycker.

Det är två bidragande faktorer till kombuchans rykte. Dels att kombuchadrickare själva i intervjustudier har uppgett att de fått olika hälsoeffekter av drycken, bl.a. sänkt kolesterolnivå, sänkt blodtryck, minskade inflammatoriska och reumatiska problem, viktminskning, bättre immunförsvar, förbättrad aptitreglering och förbättrad matsmältning. Ur ett vetenskapligt perspektiv är det svårt att säkerställa en koppling mellan kombuchakonsumtionen och de upplevda hälsoeffekterna. 

På senare år har det också kommit många vetenskapliga artiklar där kombucha har visat sig ha antimikrobiella, antioxidativa, leverskyddande och cancerförebyggande egenskaper i studier på möss och råttor eller i labmiljö. Även om labresultaten är lovande så finns inga garantier för att det fungerar likadant i den fantastiskt komplexa människokroppens kemiska och mikrobiologiska miljö – det är många preparat som har varit lovande på labstadiet som sedan inte har hållit hela vägen till vetenskapligt bevisat verksam. Inga motsvarande studier har genomförts med människor ännu och det går idag inte att säga om det har samma effekter på oss. 

Kombucha innehåller vissa ämnen som anses eller antas vara nyttiga för oss:

  • ett antal olika organiska syror inklusive ättiksyra, glukonsyra, glukuronsyra, citronsyra, mjölksyra och 14 st aminosyror
  • vitaminerna B1, B2, B6, B12 och C
  • mineraler
  • polyfenoler (som är antioxidanter)
  • DSL (D-sackarinsyra-1,4-lakton) som är en enzymhämmare som sägs hjälpa kroppen ”detoxa”, alltså utsöndra gifter.

En del av de här ämnena finns  i teet från början och andra produceras under jäsningsprocessen av bakterierna (Acetobacter, Gluconobacter, Gluconacetobacter m.fl.) som ingår i kombucha.

Källa:
Jayabalan, R., Malbaša, R. V., Lončar, E. S., Vitas, J. S. and Sathishkumar, M. (2014), A Review on Kombucha Tea—Microbiology, Composition, Fermentation, Beneficial Effects, Toxicity, and Tea Fungus. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 13: 538–550. doi:10.1111/1541-4337.12073

Är kombucha och vattenkefir ”probiotiska” drycker?

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) definierar probiotika som ”levande mikroorganismer som, när de administreras i adekvata mängder, ger en gynnsam hälsoeffekt”. Riktig* kombucha och vattenkefir innehåller ett antal levande jästarter och bakteriearter, t.ex. mjölksyrabakterier (Lactobacillus). De är snälla mot magen och skulle kunna vara probiotiska i tillräcklig mängd. Vi kan få i oss miljoner av dem genom att dricka kombucha och vattenkefir regelbundet men om de gör någon skillnad i det stora hela är högst osäkert eftersom mage-tarmkanalen innehåller över 500 bakteriearter och det är kanske 300 triljoner mikroorganismer totalt. Vi på KOMBUCHERIET lovar därför inte att kombucha eller vattenkefir har någon probiotisk effekt. 

*) Med ”riktig” menar vi kombucha och vattenkefir som har tillverkats på traditionellt vis med fullständig fermentering (alltså inte spädning av ett koncentrat), där de levande mikroorganismerna inte har dödats, filtrerats bort eller avlägsnats på annat sätt (vilket vissa gör för att kunna sätta längre bäst före-datum).

Är kombucha alkoholfri?

På Systembolaget och i många andra länders lagstiftning kallas drycker med upp till 0,5 procent alkohol för alkoholfria. Kombucha innehåller vanligen 0,5 till 1 procent alkohol. Det är mindre än hälften så mycket som i vanlig lättöl eller cider från mataffären, så det är inget som en blir berusad av.  När alkoholhalten är lägre än 1,2 volymprocent behöver alkoholhalten inte ens skrivas ut på etiketten, det är därför det vanligtvis inte finns med i innehållsförteckningen på kombuchaflaskor. (Ett annat livsmedel som kan inehålla 0,5 procent alkohol utan att det står på etiketten är mjölkkefir.)

Vi på KOMBUCHERIET väljer att vara transparenta och skriva ut ”kan innehålla upp till 1 % alkohol” på vår kombucha trots att den snarare innehåller nedåt 0,5 procent. Vi tycker det är ärligare så. 

Vattenkefir innehåller oftast mindre än 0,5 procent alkohol.